Program Festiwalu

FESTIWAL PRZYGODY MANDRAGON „Azja i Oceania – pomiędzy wschodem a zachodem słońca”

23-25 kwietnia 2010

Centrum Łowicka, ul. Łowicka 21 w Warszawie

www.mandragon.pl

GODZINA WYDARZENIE AUTOR/PROWADZENIE

PIĄTEK 23 KWIETNIA 2010

12:00/ 1h Konferencja dla mediów Mandragon
16:45/ 3h Warsztaty tańca bollywood – poziom OPEN LEVEL Kinga Malec, zespół Mohini
17:00/ 1h Oficjalne otwarcie festiwalu oraz wystawy PAH „Afganistan. Pragnienie życia” + poczęstunek. Mandragon, Polska Akcja Humanitarna, Marcin Suder
18:00/ 1h Koncert Warsaw Gamelan Group Ambasada Republiki Indonezji
19.00/ 0,5h Degustacja kuchni indonezyjskiej Ambasada Republiki Indonezji
19:00/ 1h Pokaz slajdów „Afganistan – w kraju gór, latawców i buzkaszi. Z wojną w tle” PAH i Olga Mielnikiewicz
20:00/ 1,5h Blok filmowy – retrospekcja OiO, film „Latawce”, reżyseria Beata Dzianowicz, Polska 2008 Przegląd Filmów Etnograficznych „Oczy i Obiektywy”
21.30/ 1h Blok filmowy – retrospekcja OiO, film „Kamienna cisza”, reżyseria Krzysztof Kopczyński, Polska 2007 Przegląd Filmów Etnograficznych „Oczy i Obiektywy”
20:00/ + ∞ Hydrozagadka, występ zespołu Al Fayyum, koncert zespołu Masala, After Party Mandragona i Totutotam Mandragon, Totutotam, Al Fayyum, Masala

SOBOTA 24 KWIETNIA 2010

10:00/ 4h Warsztaty tańca Butoh RUI Takayuki Ishihara, Anita Zdrojewska
11:00-20:00 Kiermasz książek o Azji i serii podróżniczych Wydawnictwa: National Geographic, Berlitz, Branta, WAB, Pascal i Dialog.
11:00/ 1,5h Pokaz slajdów z Nowej Zelandii „Tam gdzie zaczyna się dzień” Ania i Marcin Szymczakowie
11:00/ + ∞ Animacje plastyczne dla dzieci i młodzieży oraz ich rodziców, decoupage, malowanie buziek, origami. UbiUbi + Totutotam
12:00/ 1h Pokaz slajdów z Tajlandii i Kambodży „Podróże + przeszkody = przygody” Maya Teryaki i Krzysztof Kolski
12:00/ 0,5h Degustacja kuchni koreańskiej
12:30/ 1,5h Panel dyskusyjny „Rola i miejsce Azji Centralnej we współczesnym świecie” Kamil Jarnicki – moderator, Totutotam
13:00/ 1h Pokaz slajdów „Syria – na świętej ziemi” Dorota Chojnowska
14:00/ 2h Spotkanie autorskie z Maksem Cegielskim Mandragon
14:00/ + ∞ Animacje plastyczne dla dzieci i młodzieży oraz ich rodziców, robienie latawców, kurs jedzenia pałeczkami, malowanie buziek. UbiUbi + Totutotam
16:00/ 1h Pokaz slajdów „Japońskie aspekty kulturowe” Magazyn Torii i Adrianna Wosińska
16:00/ 1h Pokaz slajdów z Birmy „Jak to jest z tą Birmą?” Jakub Królikowski
17:00/ 1h Pokaz slajdów „Smaki Azji” Aldona Krzyżewska
17:00/ 1h Pokaz masażu według techniki Jivaka Hanna Łubek
17:00/ 0,5h Pokaz sztuki walki Kendo Adam Ziółkowski
17:00/ 1h Blok filmowy – etiudy szkoły filmowej w Pune, Indie, filmy w wersji angielskiej Mandragon
18:00/ 1h Poezja wietnamska w wykonaniu Lam Quang My oraz impresje fotograficzne z podróży po Wietnamie Totutotam, Lam Quang My, Miłosz Łabędź
18:00/ 1h Pokaz slajdów Indie, Nepal, Bhutan „Tam gdzie powietrze wibruje mantrą” Hanna Łubek
18:00/ 1h Pokaz slajdów „Kambodża, Tajlandia – w poszukiwaniu sprzeczności” Andrzej Muszyński
19:00/ 1h Pokaz tańców arabskich – występ zespołu Al Fayyum Al Fayyum
20:00/ 40 m. Blok filmowy – retrospekcja OiO, film „Singing Pictures: Women Painters of Naya”, reżyseria: Lina Fruzetti, Ákos Östör, Aditi Nath Sarkar, Indie 2005, film w wersji angielskiej Przegląd Filmów Etnograficznych „Oczy i Obiektywy”
20:45/ 1,5h Blok filmowy – retrospekcja OiO, film „Hippie Masala”, reżyseria Ulrich Grossenbacher, Damaris Luthi, Szwajcaria 2006, film w wersji angielskiej Przegląd Filmów Etnograficznych „Oczy i Obiektywy”

NIEDZIELA 25 KWIETNIA 2010

10:30/ 4,5h Warsztaty masażu według techniki Jivaka Hanna Łubek
11:00/ 2h Pokaz slajdów + prelekcja „Pluralizm etniczny i kulturowy Azji Centralnej” Kamil Jarnicki, Totutotam
11:00/ 1h Pokaz slajdów z Afganistanu „Tam, gdzie nie dociera dziennikarz” Michał Przedlacki
11:00/ +4h Joga i największe wspólne powitanie słońca oraz konkurs puszczania latawców UbiUbi + Totutotam
11:00/ + ∞ Animacje plastyczne dla dzieci i młodzieży oraz ich rodziców, decoupage, malowanie buziek, origami, robienie piłeczek do żonglerki i podstawy żonglowania, robienie masek i pacynek oraz opowiadanie azjatyckich bajek. UbiUbi + Totutotam
11:00-20:00 Kiermasz książek o Azji i serii podróżniczych Wydawnictwa: National Geographic, Berlitz, Branta, WAB, Pascal i Dialog.
12:00/ 0,5h Degustacja kuchni koreańskiej
12:00/ 2h Kącik gier japońskich – Majong Klub Gier Japońskich
12:00/ 3h Warsztaty tańca bollywood – dla osób z podstawami tańca bollywood i bardziej zaawansowanych Magdalena Inglot
12:00/ 1h Pokaz slajdów i filmów Mandragona Paweł Skawiński
13:00/ 1h Pokaz slajdów „Wspomnienia z Afganistanu” spotkanie z podoficerem Wojska Polskiego z misji w Afganistanie Arkadiusz Boziński
14:00/ 2h Blok filmowy – „Urga”, reżyseria Nikita Michałkow, Francja/Rosja 1991 Ośrodek Kultury Rosyjskiej
14:00/ 2h Spotkanie autorskie z Jackiem Hugo-Baderem Mandragon
16:00/ 2h Spotkanie z Piotrem Balcerowiczem „Kalasze z Czitralu”, projekcja filmu „1388 – kroniki afgańskie” Mandragon, Stowarzyszenie Edukacja dla Pokoju
17:00/ 0,5h Pokaz slajdów „Gry uliczne – Waranasi” Łukasz Kopeć
17:30/ 0,5h Degustacja kuchni indyjskiej Restauracja Royal India
18:00/ 1h Spotkanie autorskie z Anną Jackowską, promocja książki”Kobieta na motocyklu” Mandragon
19:00/ 1h Pokaz tańców indyjskich – występ zespołu Mohini Mohini
20:00/ 1h Pokaz slajdów z Kamczatki „Gorący oddech ziemi” Kuba Matuszkiewicz
20:30/ 2h Blok filmowy – „Chiny w kolorze blue”(China Blue) – Planete Doc Review Planete Doc Review
Be Sociable, Share!

    Podobne

    Komentarze

    1. Maciej pisze:

      Wstęp na imprezy festiwalowe jest bezpłatny.

    2. Magda pisze:

      Jaki jest cennik tych imprez? Które są płatne, a które nie?

      Pozdrawiam,

      Magda

    3. kaśka pisze:

      Witam,
      czy wstęp na te wydarzenia jest płatny?

      pozdrawiam

    4. KKE pisze:

      Wlasnie nie udalo mi sie zdazyc na konferencje prasowa. Wyslijcie program natychmiast, ale bez zalacznikow i html, a sam zwykly tekst w tresci listu, na Liste Muzykant@man.torun.pl http://muzykant.folk.pl http://etno.serpent.pl/muzykant http://folkowe.info/muzykant i na przyszlosc robcie nie podczas „Nowej Tradycji”.

    5. Dominika pisze:

      Witam, czy wstęp na pokazy filmowe są płatne?

    6. ula pisze:

      znalazlam 3 adresy ambasaady indonezji w w-wie
      gdzie odbywa sie festiwal?

    7. Robert pisze:

      Hydrozagadka, występ zespołu Al Fayyum, koncert zespołu Masala, After Party Mandragona i Totutotam poprawka impreza odbędzie się na mieście.

    8. zuzia pisze:

      Nie, nie trzeba rezerwować miejsc.
      Pozdrawiam:)
      Zuzia

    9. Paula pisze:

      Witam,

      Czy na spotkania w ramach festiwalu należy rezerwować miejsca?

      Pozdrawiam,
      PAulina

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    *
    = 5 + 8

    This blog is kept spam free by WP-SpamFree.