Pięć Smaków – 5. edycja Festiwalu

Tegoroczna edycja skupi się na mało znanej w Polsce kinematografii tajwańskiej. Obok najnowszych produkcji, w sekcji Focus: Tajwan znajdą się mistrzowskie filmy Hou Hsiao-hsiena, jednego z inicjatorów i najważniejszych artystów ruchu nazywanego nową falą tajwańską. Program sekcji uzupełnią wybrane tytuły innych ważnych nowofalowych twórców: Edwarda Yanga, Tsai Ming-lianga, Anga Lee.

Festiwal otworzy premierowo pokazywany w Polsce film Hsiao Ya-chuana, „Taipei Exchanges” (Di 36 ge gu shi, Tajwan 2010), za którego produkcję odpowiedzialny był sam Hou Hsiao-hsien. Reżyser opowiada w nim historię Doris. Porzuciwszy stałą pracę, razem z siostrą Josie realizuje swoje marzenie – otwiera kawiarnię. Ta niebawem przeradza się w miejsce wymiany opowieści, usług i najdziwniejszych przedmiotów pod słońcem.

Podczas piątej odsłony Pięciu Smaków ponownie zaprezentujemy sekcję Taste of Korea, będącą kontynuacją zeszłorocznego przeglądu współczesnego kina Korei Południowej. W tym roku program koreański obejmuje wybór najciekawszych tytułów ostatnich lat. Festiwal zamknie „Posępna noc” (Passugun/ Bleak Night, Korea Płd. 2010), który w szeregu retrospekcji analizuje dramatyczny wybór jednego z trójki przyjaciół. Debiut Yoon Sung-hyuna wyróżniony został na ubiegłorocznym MFF w Busan nagrodą New Currents.

Perełkami sekcji będą także pokazywane po raz pierwszy w Polsce filmy Hong Sang-soo, uznawanego za jednego z najoryginalniejszych współczesnych reżyserów koreańskich, oraz „Nocny połów” (Paranmanjang/ Night Fishing, Korea Płd. 2011), wyreżyserowany przez duet PARKing CHANce, czyli braci Park Chan-kyonga i Park Chan-wooka.

Tegoroczna edycja festiwalu odbędzie się między 19 a 26 października w Warszawie w kinie Muranów i KINO.LABie. Jeszcze w listopadzie program odwiedzi Kraków (26-31 października, Kino pod Baranami), a w listopadzie – Poznań (12-15 listopada, kino Muza).

Be Sociable, Share!

    Podobne

    Komentarze

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    *
    = 4 + 8

    This blog is kept spam free by WP-SpamFree.