Gado Gado – kultowa indonezyjska sałatka

Sałatka wegetariańska Gado Gado jest obok ryżu nasi goreng i szaszłyków sate, kultowym gościem na indonezyjskich stołach. Z doświadczenia wiem też, że smakuje wszystkim gościom odwiedzającym mój kraj. Szczególnie zaś zadeklarowanym wegetarianom.

Zapraszamy na małe, zdrowe co nie co z  Gado Gado.

Składniki warzywne :

1/3 świeżej białej kapusty
2 Marchewki
1 Ogórek
2 Ziemniaki
2x 50 gramów zielonej fasolki szparagowej
2 pomidory
Liście z jednej świeżej sałaty

Składniki Sosu :

300 gram orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) podsmażyć na patelni, by uzyskały lekko złocisty kolor i chrupka strukturę, a następnie zmielić je w blenderze (mikserze).
Pół litra mleka kokosowego – opcjonalnie – mleka krowiego
Odrobina startej na tarce skórki zielonej lemonki (dosłownie szczypta nadająca świeży smak)
Pół łyżki stołowej sosu sojowego
Jedna łyżka stołowa cukru trzcinowego (brunatnego)
2 łyżki stołowe oleju z oliwek – opcjonalnie – zwykły olej słonecznikowy
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka do herbaty soli kuchennej
4 łyżki stołowe keczupu

Sposób przyrządzania:

Zmielić w mikserze czerwoną paprykę, czerwoną, cebulę oraz czosnek zmieszane z solą.

Podsmażyć na patelni, na oleju z oliwek uzyskaną mieszankę warzywną (cebula + papryka + czosnek), do momentu uzyskania przyjemnego zapachu. Następnie dodać pozostałe składniki sosu – orzeszki, mleko, skórkę lemonki , keczup, sos sojowy i cukier trzcinowy. Wszystko to podgrzewamy na małym ogniu do momentu dokładnego wymieszania się smaków i woni składników (cały czas mieszając).
Ugotować następującewarzywa : Kapusta, Ziemniaki, Marchewka I zielona fasolka. Przy czym ostatnie 3składniki można ugotować razem a kapustę z uwagi na czas zagotowania – osobno. Po zagotowaniu pociąć warzywa na małe plastry, lub kostkę w zależności od gustu i finezji kucharza. Pozostałe świeże warzywa również pociąć jak te ugotowane. Dodatkowo można zagotować na twardo 2 jajka i pokrojone w kostkę zmieszać z warzywami.
Serwować na 2 oddzielnych talerzykach –wymieszane warzywa i sos. Nakładać można wtedy według własnych preferencji, oczywiście całość polewając naszym specjalnym Gado-Gado sosem. Podane proporcje to składniki na Gado Gado dla czterech głodnych osób!

Smacznego!!

Yellowlittleduck


Be Sociable, Share!

    Podobne

    Komentarze

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    *
    = 4 + 4

    This blog is kept spam free by WP-SpamFree.