Na długie wiosenne popołudnia chcielibyśmy polecić wszystkim zawsze zdrową, dodatkową porcję witamin. Dzisiaj popularna owocowo-warzywna przekąska indonezyjska – sałatka Rujak.
Mimo swojej prostoty RUJAK (czytaj: Rudziak) jest niesłychanie popularny w każdym zakątku indonezyjskiego archipelagu. Zazwyczaj jada się ją popołudniami, gdyż najlepiej komponuje się z rodzinnym gronem i wspólnym oglądaniem popularnych w Indonezji seriali telewizyjnych. Oczywiście zaleca się przyrządzanie jej z pasją kucharza i miłością do konsumentów.
Składniki :
* prażone orzeszki ziemne – niesolone
* brunatny cukier trzcinowy lub palmowy
* woda z rozpuszczoną tamaryndą, a jeśli jest z tym w Polsce kłopot – sok z cytryny
* szczypta soli
* jak największa ilość dowolnych owoców i warzyw – ananas, jabłko, mango (twarde)
* ogórek, papaja, zielone winogrono, marchewka, itd
Przepis:
1. Pokroić wszystkie owoce w podobnej wielkości kawałki i rozdzielić na talerze.
2. Rozgnieść w drobne kawałki orzeszki ziemne. Zmieszać z cukrem trzcinowym. Dolać do wszystkiego „wody tamaryndowej” lub skondensowanego soku z cytryny zmieszanego z wodą.
3. Dosypać przygotowaną szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać, aby uzyskała konsystencję pasty.
4. Każdy „kawałek” sałatki RUJAK lub Rudziaka wymieszać i zjeść z przyrządzonym pasto – sosem.
Selamat Makan, czyli smacznego.
———————————————————————————————
Więcej o Indonezji na Yellowlittleduck