Indonezyjska sałatka RUJAK

Na długie wiosenne popołudnia chcielibyśmy polecić wszystkim zawsze zdrową, dodatkową porcję witamin. Dzisiaj popularna owocowo-warzywna przekąska indonezyjska – sałatka Rujak.

Mimo swojej prostoty RUJAK (czytaj: Rudziak) jest niesłychanie popularny w każdym zakątku indonezyjskiego archipelagu. Zazwyczaj jada się ją popołudniami, gdyż najlepiej komponuje się z rodzinnym gronem i wspólnym oglądaniem popularnych w Indonezji seriali telewizyjnych. Oczywiście zaleca się przyrządzanie jej z pasją kucharza i miłością do konsumentów.

Składniki :

* prażone orzeszki ziemne – niesolone

* brunatny cukier trzcinowy lub palmowy

* woda z rozpuszczoną tamaryndą, a jeśli jest z tym w Polsce kłopot – sok z cytryny

* szczypta soli

* jak największa ilość dowolnych owoców i warzyw – ananas, jabłko, mango (twarde)

* ogórek, papaja, zielone winogrono, marchewka, itd

Przepis:

1. Pokroić wszystkie owoce w podobnej wielkości kawałki i rozdzielić na talerze.

2. Rozgnieść w drobne kawałki orzeszki ziemne. Zmieszać z cukrem trzcinowym. Dolać do wszystkiego „wody tamaryndowej” lub skondensowanego soku z cytryny zmieszanego z wodą.

3. Dosypać przygotowaną szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać, aby uzyskała konsystencję pasty.

4. Każdy „kawałek” sałatki RUJAK lub Rudziaka wymieszać i zjeść z przyrządzonym pasto – sosem.

Selamat Makan, czyli smacznego.

———————————————————————————————

Więcej o Indonezji na Yellowlittleduck

Be Sociable, Share!

    Podobne

    Komentarze

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    *
    = 3 + 4

    This blog is kept spam free by WP-SpamFree.