Jak zdrowa jest kuchnia chińska?

O kuchni chińskiej zapisano tomy. Jest nie tylko różnorodna, ale też niezwykle oryginalna. Ma wiele odmian i długą tradycję. Wyróżnia się cztery główne kuchnie regionalne: pekińską, syczuańską, szanghajską i kantońską. Każda ma swoje odrębne tradycje i jej tylko właściwe składniki i przyprawy oraz sposoby przygotowywania. Jednakże w ciągu ostatnich kilku lat nie wybór kuchni spędza sen z powiek Chińczykom i rezydentom z innych krajów, a pytania dotyczące zdrowego żywienia.

Chińska kuchnia przestała być zdrowa. Potrawy, by skrócić czas przyrządzania, są smażone. To, co serwują restauracje, dosłownie pływa w oleju. W powszechnym użyciu jest msg (glutaminian sodu), środek wzmacniający smak i zapach, który jest winny problemom żołądkowym obcokrajowców. Kuchnia to nie tylko przygotowywanie potraw, to produkcja składników, ich transport i przechowywanie. Ostatnio najwięcej problemów dotyczy produkcji mięsa, warzyw, a także napojów.
W stolicy prowincji Hunan, Changsha, mężczyzna został aresztowany za produkcję sztucznego zielonego groszku. Biznesman marynował ziarnka soi i taniego suszonego groszku śnieżnego w środku koloryzującym, zmieszanym z metabisulfite (używanym w wybielaczach), aby nadać im właściwy wygląd. Metabisulfite jest znanym czynnikiem rakotwórczym powodującym zatrzymanie pochłaniania wapnia przez organizm. Podobno proceder trwał przez lata.

Olej drugiej świeżości

W marcu bieżącego roku prasa informowała o oleju z recyklingu. Praktyka gotowania odpadów, by odzyskać olej (większość potraw w kuchni chińskiej jest smażonych na oleju) wyszła na jaw na początku tego roku, gdy grupa z Politechniki w Wuhan znalazła w potrawach w jednej z restauracji olej z recyklingu. Krajowy Instytut Żywności i Leków wydał zalecenia do regionalnych instytutów zdrowia, by zlikwidowały miejsca recyklingu oleju. Zaznaczyć trzeba, że olej ten zawiera aflatoksyny, które są wysoce rakotwórcze. Miesiąc później media ujawniły, że część przetwórni odzyskujących toksyczny olej jest ulokowanych w Wietnamie.

Również w marcu głośno było o wstrzykiwaniu hormonów świniom w celu uzyskania chudszego, przez co droższego mięsa. Procederu dopuścił się największy chiński producent mięsa – Shuanghui. Wieprzowina jest najbardziej popularnym mięsem obok drobiu. Jest też najtańsza i stanowi składnik codziennej diety.

Czerwiec przyniósł kolejne informacje, tym razem o napojach. Ze sklepów w Szanghaju wycofano napoje w plastikowych butelkach produkowane przez dziesięciu tajwańskich wytwórców. Powodem było znalezienie w napojach zakazanych toksycznych dodatków DEHP oraz DBP. Już w 2009 roku zakazano używania wspomnianych plasticydów o czym przypomina Departament Zdrowia. W tym przypadku produkcja była nielegalna.

Szybki zysk

Kwestie bezpieczeństwa i higieny to nie tylko zagadnienia dotyczące produkcji żywności, ukierunkowanej na szybki zysk, ale również transportu i przechowywania. Uliczne stragany z szaszłykami, smażalnie naleśników czy małe restauracyjki charakteryzują się brakiem lodówek. Jaja oraz mięso przechowywane są w pojemnikach niechłodzonych. W typowych, lokalnych marketach w ramach oszczędzania energii elektrycznej wyłączany jest czasowo prąd. Towar zalegający w lodówkach pod koniec dnia jest rozmrożony, by następnego dnia rano zostać ponownie zamrożonym.
Profesor Nan Qingxian z Instytutu Rolnictwa dziwi się, dlaczego mimo postępu technicznego i ciągłego rozwoju gospodarczego Chińczycy nie mają zapewnionego bezpieczeństwa żywności.  Ministerstwo Zdrowia wprowadza stosowne normy dotyczące wartości odżywczych i  składu bakterii, dopuszczalnych antybiotyków w hodowli zwierząt, ale to ciągle za mało.

Dorota Jasik

Liaocheng, Prowincja Shandong, Chiny

Be Sociable, Share!

    Podobne

    Komentarze

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    *
    = 3 + 7

    This blog is kept spam free by WP-SpamFree.